Duiker uit Reuver in Spaanse cel voor stelen Romeinse kruik

© iStock
Een duiker uit Reuver en twee van zijn collega's zijn aan de Spaanse Costa Brava gearresteerd vanwege het stelen van een Romeinse amfora (kruik) uit de tweede eeuw voor Christus.
De mannen waren bezig het reliek in hun boot te laden toen ze gearresteerd werden. De duikers worden verdacht van smokkel, diefstal en een misdrijf tegen het historisch erfgoed.

Celstraf

Een woordvoerder van de Catalaanse politie spreekt over ernstige misdrijven. "Op de diefstal van dit soort voorwerpen staat een celstraf van één tot drie jaar." Als de mannen schuldig worden bevonden aan de vernieling van een archeologische vindplaats, kunnen zij één tot drie jaar gevangenisstraf extra krijgen. Smokkel wordt meestal afgedaan met een geldboete.

Betrapt

De verdachten waren volgens de politie goed voorbereid. Ze hadden gereedschap bij zich om de zeebodem te onderzoeken en een kist om de buit in te vervoeren. De mannen werden betrapt in het kustgebied van Cap de Creus ten zuiden van de grens met Frankrijk. Daar zijn ten minste zeven schepen uit de Romeinse tijd vergaan.

Waarde

Onderzoekers van de Catalaanse archeologische dienst CASC hebben inmiddels vastgesteld dat de amfora uit de omgeving van Napels kwam en werd gebruikt voor het transport van wijn. De precieze waarde is nog niet vastgesteld. Die is bepalend voor de straf die de Nederlanse mannen kunnen krijgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!