Ex-gevangenen gaan té vaak weer de fout in

© Flickr/Shirley de Jong
Een grote club met instellingen in Zuid-Limburg zet donderdag de handtekening onder een samenwerkingsverband dat moet voorkomen dat ex-gedetineerden weer de fout in gaan.
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 45% van de ex-gedetineerden binnen twee jaar weer de mist in gaan als ze uit de gevangenis komen. Het zogeheten 'Van der Staaij project' gaat proberen dat aantal terug te dringen door een beter vangnet voor ex-gevangenen te creëren. Iemand die uit de gevangenis komt heeft namelijk vaak geen woning, geld of sociaal vangnet.

Eenzaam

Ex-gedetineerde Roy uit Brunssum kwam vrij en merkte dat hij helemaal niks meer had. "In de gevangenis is het eenzaam. Je merkt gewoon dat de tijd voor jou stilstaat en dat de wereld verder gaat," vertelt Roy. "Ik kwam buiten. Ik was wel blij, maar ik merkte ook dat ik niks meer had. Ik was dakloos met m'n paar tassen. Daar zat m'n hele leven in. Ik was best wel bang."

Toekomst

Roy hoopt in de toekomst een woning en werk te vinden om zijn leven weer op de rit te krijgen. Het samenwerkingsproject moet daar in de toekomst aan bijdragen door ex-gedetineerden beter te begeleiden.

Unieke samenwerking

De samenwerking tussen onder meer de gevangenis in Sittard, Veiligheidshuis Parkstad, Zorggroep Triade, Stichting Exodus en woningbouwverenigingen is uniek in Nederland. Het project krijgt een subsidie van twee jaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!