College Landgraaf 'diep teleurgesteld' over fusiebesluit

© 1Limburg
Het college van B&W van Landgraaf is 'diep teleurgesteld' over het besluit van het kabinet om in te stemmen met een fusie van Heerlen en Landgraaf.
Volgens wethouder Freed Janssen is nu volstrekt helder wat dreigt te gebeuren, namelijk een annexatie van Landgraaf door Heerlen. Hij zegt ook het 'afschuwelijk te vinden' om te constateren dat alleen politieke overwegingen een rol hebben gespeeld.
Toch geeft het college, gesteund door een meerderheid van de Landgraafse gemeenteraad, niet op. Ze richt nu haar pijlen op de Tweede Kamer.

Referendum

Op 22 november houdt Landgraaf een referendum over de herindeling. "Als een meerderheid van de bevolking zich daar tegen uitspreekt, moet dat straks een belangrijk signaal zijn voor Den Haag", aldus wethouder Janssen.

Hoop

Hij stelt ook er op te vertrouwen dat de Raad van State een negatief advies geeft. Verder heeft hij zijn hoop gevestigd op de nieuwe minister van binnenlandse zaken in het toekomstig kabinet.

Heerlen verheugd

In Heerlen wordt wel verheugd gereageerd op het kabinetsbesluit. 'De nieuwe fusiegemeente is beter in staat om achterstanden in het gebied aan te pakken, en zo te werken aan een betere toekomst voor de stad, de regio en alle inwoners', staat in een verklaring van het gemeentebestuur.

Contact

Heerlen gaat snel contact opnemen met Landgraaf om te overleggen hoe de nieuwe gemeente en organisatie vorm moet krijgen.

Reactie provincie

Het provinciebestuur laat in een korte reactie weten 'met instemming kennis te hebben genomen' van het besluit van het kabinet. De verdere behandeling van het wetsvoorstel zegt het 'in vertrouwen' af te wachten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!