Justitie: 'Eerst 18 jaar cel, dan tbs in zaak oma Rini'

Rini Ansems op archiefbeeld. © Opsporing Verzocht
De Belgische Sandra N. (39) krijgt, als het aan justitie ligt, achttien jaar celstraf én tbs met dwangverpleging voor de moord op Rini Ansems (82). Sandra zelf blijft ontkennen.
Officier van justitie Henk Peters stelde dinsdag in de rechtbank dat er meer dan voldoende bewijs is om de Belgische te veroordelen voor gekwalificeerde doodslag.Huis vol bloed

Eind januari 2017 was Sandra in de woning van oma Rini, zoals de vrouw liefkozend werd genoemd. Dat blijkt uit bloedsporen die op zo ongeveer iedere deurklink van de woning aan de Sluizerbank in Maastricht zaten. Ook zijn er verschillende voorwerpen, zoals messen, in Sandra's bezit gevonden. De verdachte vrouw geeft ook toe dat ze in de woning is geweest om kostbaarheden te stelen.


Blingbling

Sandra claimt dat haar vriend Michel tijdens die woningoverval oma Rini heeft doodgestoken. Diezelfde Michel wijst weer naar Sandra en zegt dat hij nooit in het huis is geweest. Zij zou de vrouw zijn achtervolgd, nadat ze boodschappen had gedaan. "Sandra zag dat ze
blingbling
droeg en dacht dat er wat te halen was", vult Michel aan.

Bloed en waspoeder

Eén lijn komt overeen in beide verklaringen: de dood van Ansems was het resultaat van een mislukte overval. De buit? Een zilveren armband, een zak met boodschappen en ongeveer zeventig euro aan cash geld. Het lukte niet om de kluis in de woning te openen. Om sporen te vernietigen, werd het lichaam van oma Rini besprenkeld met wasmiddel en waspoeder.Geen Michel

Justitie ziet Michel niet als verdachte. "Van Sandra zijn zeventien dadersporen gevonden, waaronder een dna-spoor op de sleutelbos waarmee de garage was afgesloten waarin mevrouw Ansems dood werd aangetroffen", zegt officier van justitie Peters. Van Michel werd enkel een Y-chromosomaal spoor gevonden. Omdat een dergelijk spoor van meerdere mannen kan zijn, telt dat niet als bewijs.


Massale problematiek

Het advies om een tbs-maatregel met dwangverpleging op te leggen, komt uit de koker van psychiaters en psychologen. "Haar gedrag stuit op zeer vroege beschadigingen Zo is ze misbruikt in haar jeugd", vertelt de psychiater die het onderzoek leidde. "Het gaat hier om massale problematiek, eigenlijk is er geen periode geweest in haar leven dat ze goed heeft gefunctioneerd. Er is heel veel tijd nodig om dit te behandelen."


De advocaat van Sandra, Klaas van Gijssel, zet in op vrijspraak. "Er is wat mij betreft te weinig wettig en overtuigend bewijs. Het lijkt erop dat de verklaring van Michel als zoete koek is geslikt. Als ik kijk naar hoeveel onderzoek er is gedaan naar zijn verklaring, dan valt dat wel mee. Alles lijkt erop gericht om mijn cliënt te veroordelen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!