Burgemeester: communicatie Chemelot moet sneller

Zwarte roet boven Chemelot op donderdag 25 juni. © Twitter/dj__wacko
Bij nieuwe incidenten op het Chemelot-terrein in Geleen moet de communicatie sneller op gang komen. Dat zegt burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen.
Hij reageert op de problemen die zich donderdagavond opnieuw voordeden bij chemiebedrijf Sabic.
Onzekerheid
Een drijvend dak van een opslagtank met nafta kantelde, waardoor veel stankoverlast ontstond in de omgeving. Buurtbewoners verkeerden lange tijd in onzekerheid over mogelijke gevaren. Die bleven beperkt tot stankoverlast.

Recht op informatie
Burgemeester Cox vindt dat mensen recht hebben op informatie. "Nu wacht Sabic met communiceren totdat er metingen zijn verricht. Of totdat er gevaar ontstaat voor de omgeving. Maar ik vind dat direct na een incident via de moderne communicatiemiddelen informatie moet worden verstrekt. Daarna kan die altijd worden aangevuld", aldus Cox.

Lees ook:- Leegpompen naftatank op Chemelot duurt nog dagen- Naftatank lekt vreemde geur bij Chemelot in Geleen

Vijf dagen
Het leegpompen van de openliggende naftatank op het Chemelot-complex duurt een dag of 5. In de tank zit 10 miljoen liter nafta. In de afgelopen weken ging het al geregeld mis met de communicatie over incidenten bij Sabic. Er was beterschap beloofd, maar daarvan was donderdagavond nog niets te merken.

Overleg
Maandag 13 juli is er overleg tussen de gemeente en de bedrijven op het Chemelot-terrein. De bedoeling is om de neuzen dan in dezelfde richting te krijgen over de communicatie na incidenten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!