Cadeaubon van de baas helpt bij stoppen met roken

© iStock
Een financiële beloning van de baas is een belangrijke stimulans voor werknemers om het stoppen met roken vol te houden.
Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) blijkt dat een cadeau van in totaal 350 euro meer werknemers aanzet om het roken op te geven.

Bijna de helft

Die prikkel in samenhang met een stoppen-met-rokentraining leidt ertoe dat 41 procent van de onderzochte werknemers na ruim een jaar geen sigaret, sigaar of pijp meer heeft aangestoken. Onder een controlegroep die geen geld kreeg voor zijn inspanning om het roken eraan te geven, bleef maar 26 procent van de rookwaar af.
Die aanpak blijkt vooral goed te werken bij rokers met een lagere sociaaleconomische status. De onderzoeksresultaten zijn donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Bewezen

Volgens onderzoeker Floor van den Brand is voor het eerst vastgesteld dat een beloning van invloed is op de slagingskans van een stoppoging. "Als alle werkgevers in Nederland deze methode met beloningen gaan toepassen om werknemers te helpen stoppen met roken, kan dat een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het roken in Nederland."

Lange termijn

De zestig deelnemers, in dienst bij zestig bedrijven en instellingen, kregen hun eerste cadeaubon van 50 euro meteen na afronding van een groepstraining. Als zij het stoppen na drie en na zes maanden volhielden, kregen zij nogmaals cadeaubonnen van 50 euro. Na een jaar zonder roken volgde een bonus van 200 euro.
Onno van Schayck, hoogleraar Preventieve Geneeskunde aan de UM, stelt dat voorheen zelden zulke hoge slagingspercentages zijn geconstateerd.

Vervolgtraject

Bij deze positieve resultaten blijft het niet als het aan onderzoekster Floor van den Brand ligt: "Er komt een vervolgproject waarbij we bedrijven gaan proberen over te halen deze werkwijze toe te passen. En dat heeft volgens ons een goede kans van slagen omdat je het zo hebt terugverdiend", aldus Van den Brand op L1 Radio.
Rookvrije generatie
Hoewel het aantal rokers dalende is, gaat het de onderzoekster nog niet snel genoeg. Maar of het aantal ooit helemaal op nul komt? "We streven naar een rookvrije generatie. En daarbij is de doelstelling dat de kinderen die in 2017 geboren zijn, nooit gaan roken", aldus Van den Brand.

Luister ook: Cadeaubon van de baas helpt om te stoppen met roken

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!