Wethouder Teeuwen uit Venlo onder vuur

© iStock
De Venlose wethouder Jos Teeuwen heeft woensdagavond een motie van afkeuring (een ernstige waarschuwing van de raad) overleefd. Alleen de SP, LokaleDemocraten en D66 steunden de politieke ‘gele kaart’.
De partijen kwamen met de motie tijdens het debat over de adventurescoop (grote moderne bios) bij het Veldense Adventureworld of Taurus.

Streep door plan

Volgens de partijen heeft het Venlose college ten onrechte een streep door het plan gezet dat vorig jaar door de gemeenteraad werd geschreven. Het college onderbouwde die handelwijze door te wijzen op het feit dat een verbod op het draaien van actuele films niet te handhaven is en de Visie Stedelijk Centrum geen bioscoopfunctie buiten het Venlose centrum toestaat.

Rapport

SP, LokaleDemocraten en D66 betoogden dat er niet om een verbod op actuele films was gevraagd, maar om een adventurescoop waarin films worden gedraaid die passen binnen het leisureconcept van Taurus. Teeuwen kreeg verder het verwijt dat hij een juridisch rapport over de onmogelijkheid voor dat verbod op actuele films niet deelde met de raad. Het rapport werd pas openbaar na een beroep op de Wet Openbaar Bestuur van deze krant. "Waarom stond de politieke antenne van deze wethouder weer uit", vroeg SP-fractievoorzitter Ton Heerschop zich af. "Heeft u geen gevoel voor de politieke realiteit", voegde D66-fractievoorzitter Frans Aerts daaraan toe.

Visie

Teeuwen was helder: het rapport werd niet gedeeld omdat de gemeente ook na ontvangst van het schrijven in septemer, er tot januari alles aan deed om toch tot een adventurescoop te komen. "En het is gebruikelijk dat dit soort rapporten pas worden verstuurd wanneer een bestemmingsplan naar de raad gaat", aldus Teeuwen. Bovendien wees hij erop dat het ook voor de gemeenteraad nooit de bedoeling was dat er in Velden een reguliere bioscoop zou komen. VVD, CDA, PvdA, VenLokaal en GroenLinks deelden die visie.
Het plan voor de bios maakt deel uit van een grote uitbreiding van Taurus. Venlo wil daaraan meewerken, maar niet aan de bios. Of Taurus-eigenaar Wout Heijmans de bios laat vallen is de vraag. Hij zei na afloop van het debat met zijn advocaten te gaan bekijken wat de mogelijkheden zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!