Nieuwe bisschop Harrie Smeets: 'Wat overkomt mij nou?'

© Persdienst Bisdom Roermond
Harrie Smeets, de nieuwe bisschop van Roermond, zegt dat het een grote verrassing is dat hij als hoogste leider van de katholieke kerk in Limburg is benoemd. "Het is een heel avontuur."
De 24e bisschop van Roermond vertelt dat hij vorige week werd gebeld.

Terugkijken: Bisdom maakt nieuwe bisschop bekendBrief van de Paus
"Wat overkomt mij nou", spreekt Smeets zijn eerste gedachte uit. Hij werd vorige week maandag gebeld door de nuntius, een vertegenwoordiger van de Paus in Nederland. Een dag later overhandigde de nuntius Smeets een brief waarin stond dat de Paus hem wilde benoemen "Ik hoefde alleen maar 'ja' te zeggen", vertelt Smeets op een persconferentie. Van een sollicitatie was geen sprake.

Tien woorden

Naar eigen zeggen was hij overdonderd. "Het was een onwerkelijke situatie. Je krijgt nieuws dat je leven verandert. Het is te groot om in een keer in je hersenpan te verwerken." Toch twijfelde hij niet. Zoals het hoort, schreef hij een korte brief terug naar de Paus met de volgende woorden: Dank voor de benoeming, ik aanvaard de benoeming, bid voor mij. "Er waren tien woorden nodig om dit te bevestigen", zo vertelt Smeets.

Middelpunt

De benoemde bisschop laat zich niet uit over hoe hij de Limburgse kerk wil leiden. "Ik hou er niet van om mensen in een hokje te proppen. Ik probeer midden in de kerk te staan, midden in de wereld." Hij realiseert zich dat de kerk in zwaar weer verkeert en dat er veel werk verzet moet worden. "Ja, maar ik heb eerder kleinere bergjes voor me gehad. Als je die schep voor schep aanpakt, dan kom je ook een heel eind."
Eigen stijl
Smeets was zijn hele loopbaan actief in Limburg. Hij is ruim 25 jaar priester. "Ik ben gepokt en gemazeld in de Limburgse kerk. Ik zie dat de kerk afbrokkelt en dat het moeizaam gaat. Maar ik zie aan de andere kant ook hoopvolle tekenen." Hij vertelt over zijn eigen stijl: "Ik probeer de kerk midden in de wereld te houden."

Attracties zegenen
Hij noemt een voorbeeld uit Venray. Dat dorp kent een grote kermis en hij is daar als pastoor begonnen om attracties te zegenen. "Je laat je als kerk zien." Volgens de pastoor werd daar in het begin argwanend naar gekeken. Hij begon met vijf van de zestig attracties. "Gaandeweg wende men daar aan, inmiddels doen er maar twee attracties niet mee. Ik vind dat de kerk een boodschap heeft voor de wereld en daar thuishoort."

Verdeeldheid

De procedure voor de benoeming van de nieuwe bisschop heeft een jaar geduurd. Smeets zat in een belangrijk adviesorgaan waarin kandidaten besproken werden. "Misschien vond ik wel dat er betere kandidaten waren." Uiteindelijk is zijn naam door het Vaticaan en de bisschoppen in Nederland geaccepteerd.
Harrie Smeets wordt op zaterdag 8 december gewijd tot bisschop in de Roermondse kathedraal.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!