Melkveehouder klaagt over vuurwerkshow van Toverland

De vuurwerkshow van Attractiepark Toverland. © Attractiepark Toverland
Een melkveehouder uit Kronenberg vecht de vuurwerkvergunning van attractiepark Toverland aan, omdat het geknal voor onrust bij zijn dieren zou zorgen. De zaak dient donderdag bij de Raad van State.
Volgens melkveehouderij Van Enckevort kan de onrust een lagere melkproductie bij zijn dieren veroorzaken. En als de koeien van het aan de Schorfvenweg gelegen bedrijf uit zouden breken, kunnen ze daar volgens de veehouder hart- en psychische problemen aan overhouden.

Vuurwerkshows

Toverland houdt deze zomer tussen 25 juli en 19 augustus om 22.45 uur acht vuurwerkshows. De procedure gaat over de vuurwerkvergunning van vorig jaar. Een uitspraak kan desondanks invloed hebben op toekomstig beleid.

Klachten

Attractiepark Toverland stopte eind 2012 met het afsteken van vuurwerk na klachten van vier veeboeren uit de omgeving. Bij een veehouder aan de Driekooienweg in Evertsoord brak vee uit tijdens het geknal.

Minder zwaar vuurwerk

Vorig jaar keerden de voorstellingen terug in Toverland. Dit keer met minder zwaar consumentenvuurwerk. Daarnaast werd de afsteekplek in het park verplaatst naar een verder van de veehouderijen gelegen locatie.
Bovendien plaatste Toverland een lichtmast in de wei van de koeien bij Van Enckevort. Door die mast vallen de lichtflitsen van het vuurwerk minder op.

Onderzoek

Medewerkers van Toverland waren vorig jaar bij de veeboeren aanwezig om te kijken wat het effect van de aangepaste vuurwerkshow op de dieren was. Volgens het personeel bleven de beesten rustig en braken ze niet meer uit.

Toch verzet

Het attractiepark stelt dat drie van de vier veehouders die in 2012 overlast ervoeren inmiddels geen problemen meer hebben met de shows. Alleen Van Enckevort zet zijn verzet tegen de vergunning voort.
De melkveehouderij uit Kronenberg wil geen vragen over de kwestie beantwoorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!