Politiecijfers: Criminaliteit in Maastricht gedaald

© ANP
In Maastricht is de criminaliteit gedaald. In de eerste drie maanden van 2015 zijn minder delicten gepleegd dan in diezelfde periode een jaar eerder.
In 2014 registreerde de politie 1.539 gevallen van onder meer straatroven, zakkenrollerij en inbraken. Dit jaren waren dat er 1.168.
Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers over het eerste kwartaal, die op verzoek van de gemeenteraad zijn gemaakt op basis van registraties van de politie.

Zakkenrollers

De politie heeft het het drukst met zakkenrollers. In 2015 werden 335 gevallen van zakkenrollerij geregistreerd, een jaar eerder 387. Ook inbraken in woningen en diefstal uit garages, tuinhuisjes en schuren komen nog veel voor, net als de diefstal van en uit motorvoertuigen.
Bij al die vormen van criminaliteit zijn stappen vooruit gezet, zo wijzen de cijfers uit.

Aanpak werkt

Volgens burgemeester Onno Hoes is duidelijk te zien dat concrete plannen van aanpak werken. Maar het blijft volgens hem wel een kwestie van lange adem.
"Het moet tussen de oren gaan zitten. We gaan er hier nog altijd vanuit dat we het raam best even open kunnen laten staan als we de hond uitlaten. Als we daarin een omslag kunnen maken, gaan de cijfers verder omlaag", zegt Hoes.

Misdaadhoofdstad

De cijfers lijken haaks te staan op allerlei landelijke misdaadonderzoeken waarbij Maastricht - weliswaar gemeten over 2014 en eerdere jaren - bar slecht scoorde. De stad werd zelfs tot 'misdaadhoofdstad' gebombardeerd.
Hoes: "In die onderzoeken worden alleen bepaalde categorieën gemeten, dus dat maakt verschil. Bovendien scoorden we ook daar beter dan andere jaren. Maar omdat ook andere steden het beter deden, zakten we niet op de ranglijst."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!