Landgraaf juicht ingetogen na besluit minister

© 1Limburg
Er komen gemengde reacties uit Landgraaf op het besluit van de minister van Binnenlandse Zaken om een streep te zetten door de fusie Heerlen-Landgraaf.
Wethouder Freed Janssen juicht ingetogen. "Moreel zijn we winnaar, al zijn er eigenlijk geen winnaars," zegt hij tegen L1-radio. "We hebben steeds gezegd dat Landgraaf een partner is en blijft voor andere gemeentes. Dus als we worden uitgenodigd zullen we zeker rond de tafel gaan", zegt Janssen, die niet op voorhand tegen een grotere herindeling in Parkstad is.

Kritiek

Janssen zegt dat hij blij is met de bevestiging van de Raad van State, die de provincie op de vingers tikt vanwege 'onzorgvuldigheid'. Janssen: "Bij het verzet van het college tegen de fusie ging het de gemeente vooral om de procedures en de manier waarop beide gemeentes samen moesten gaan. De Raad van State zei al dat het allemaal zeer onzorgvuldig is gebeurd. Dat wordt nu gelukkig bevestigd."
Oppositie
De PvdA in Landgraaf is teleurgesteld over het besluit van de minister, maar de beslissing van Ollongren biedt volgens de oppositiepartij ook nieuwe kansen. Dat zegt fractievoorzitter Robin Reichrath.
Noodzakelijk
Hij hoopt op een grotere herindeling in Parkstad. "Een herindeling is een noodzakelijk middel om de regio vooruit te helpen. Die conclusie deelt zowel de raad als het kabinet. Laat dit dan het moment zijn om daar in het belang van de inwoners werk van te maken," aldus Reichrath.

Voor Fusie

Het Bestuur van de stichting Voor Fusie! is teleurgesteld in de minister. 'Voor ons was een fusie Landgraaf-Heerlen een goede eerste stap op weg naar een krachtig bestuur voor Parkstad Limburg. We zetten nu één stapje terug om straks twee ferme stappen vooruit te zetten', schrijft het bestuur in een schriftelijke reactie.
Ollongren
Minister Kajsa Ollongren heeft vrijdagmiddag bepaald dat de herindeling nu niet doorgaat. De Raad van State adviseerde het wetsvoorstel niet in te dienen. De regering volgt dit advies.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!