'Alcohol in het verkeer is spelen met leven en dood'

© iStock
De dronken Poolse vrachtwagenchauffeur die afgelopen weekend in Duitsland een Sittards gezin doodreed, had minstens 15 glazen alcohol gedronken.
De man had 3,09 promille alcohol in zijn bloed.

Wat gebeurt er met je lichaam als je zoveel drinkt?

"Bij die hoge promillages kan je er eigenlijk vanuit gaan dat alle bewuste handelingen en de automatische handelingen die je als bestuurder hebt opgedaan in je ervaring niet meer echt goed werken", zegt Arthur Kleisterlee van Mondriaan Verslavingspreventie.

"Dat houdt in dat je niet meer dingen tegelijk kunt doen en je omgeving niet meer in de gaten houdt. Dat heb je al bij 0,5 promille. Ga je hoger dan dat, dan kan je niet meer goed schakelen en kijken tegelijk, of je omdraaien voor je dode hoek zonder dat je auto naar de andere baan gaat."

Hoeveel meer kans op een ongeluk?

Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter de kans is dat je een ongeluk veroorzaakt. Volgens Kleisterlee heb je na 4 tot 5 glazen alcohol vier keer zoveel kans op een ongeluk. "Heb je 8 tot 9 glazen op, dan zit je al op 17 keer zo hoog. Bij een promillage van 3 heb je 50 procent meer kans om een ongeluk in het verkeer. Het is echt spelen met leven en dood."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!