Advocaat wil vrijlating Jos Brech

© Erwin Minkenberg/Politie
Advocaat Gerald Roethof van Jos Brech gaat de rechtbank in Maastricht vragen om zijn cliënt vrij te laten.
Dat zei de advocaat donderdagochtend tegen journalisten bij de rechtbank in Maastricht.

Schorsing
Op de vraag of hij de vrijlating van zijn cliënt vraagt, antwoordt Roethof: "Nog veel meer dan dat." Wat hij precies nog meer gaat vragen, wil de advocaat niet zeggen. "Ik ga mijn verhaal eerst bij de rechtbank doen. Ik ga in elk geval zeggen dat justitie geen zaak heeft."
De voorlopige hechtenis van Brech kan met maximaal negentig dagen worden verlengd. De 55-jarige man uit Simpelveld wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de toen elfjarige Nicky Verstappen in 1998.

Beperking
De beperkingen in het voorarrest van Brech zijn deze week opgeheven. Dat wil zeggen dat hij weer contact met de buitenwereld mag hebben, bijvoorbeeld met familie. Eerder kon hij alleen zijn advocaat Gerald Roethof spreken en mocht er geen informatie over de zaak naar buiten worden gebracht.

Bewijs

Na het opheffen van de beperkingen liet Roethof al weten dat het Openbaar Ministerie volgens hem 'een zwakke bewijspositie' heeft. Inhoudelijk wil hij daar niet verder op ingaan. Wel meent hij dat het OM voorzichtig moet zijn met 'dna en de conclusies die daaraan verbonden worden'. Hij zal in de rechtbank donderdag zijn argumenten naar voren brengen.

Advocaat Jos Brech: 'Justitie heeft geen zaak'

DNA

Nicky Verstappen uit Heibloem werd twintig jaar geleden dood gevonden op de Brunssummerheide, waar hij op kamp was. Na een dna-match enkele maanden geleden kwam Brech in beeld, maar hij bleek spoorloos. Na een internationale klopjacht werd hij 26 augustus aangehouden in een afgelegen gebied in Spanje, op circa 50 kilometer van Barcelona.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!