SP-soap duurt voort: prominente partijleden Weert stappen op

© Erwin Minkenberg
Vijftien leden van de SP in Weert stappen op. Onder meer de twee raadsleden, de wethouder en de afdelingsvoorzitter willen geen deel meer uitmaken van de landelijke partij.
Ze gaan zelfstandig verder en blijven daarom ook in de raad en in het college zitten. Ze kunnen zich niet meer vinden in de landelijke partijkoers. In een persverklaring noemen de leden tal van redenen waarom ze opstappen.

Tent uit vechten

Volgens de groep van vijftien leden is de partij alleen nog maar meer gesloten geworden: "Meer interne democratie, discussie of kritische afdelingen wordt ongemakkelijk gevonden en er is wantrouwen naar buiten." Ook hekelt de groep de manier waarop de landelijke partijtop is omgegaan met de kwestie in het Limburgse Parlement waarbij Statenleden opstapten en de partij uit de coalitie stapte. "Openheid hoeft niet te betekenen elkaar de tent uit vechten", zo staat te lezen in een verklaring.

Uit functie gezet

De afdelingsvoorzitter van de SP Weert zou uit zijn functie gezet zijn door de landelijke partijtop, zo beweren de gebroken partijleden: "Het partijbestuur heeft eenzijdig bepaald dat de afdelingsvoorzitter van SP Weert niet meer verantwoordelijk is voor de afdeling en niet meer als aanspreekpunt fungeert." Ook zou hen het onmogelijk gemaakt zijn om de Weerter SP'ers bij elkaar te roepen voor een ledenvergadering: een interventie van het landelijke SP-partijbestuur heeft deze gelegenheid ontnomen.

Geld

De overgebleven secretaris van de afdeling in Weert reageert furieus op de website: "We zijn verbijsterd en voelen ons bedonderd. We hebben nooit eerder van deze mensen gehoord dat er een serieus probleem was." De secretaris beweert ook dat de gebrouilleerde partijleden zich niet aan de financiële afspraken hebben gehouden. Normaal gesproken moeten raadsleden en wethouders hun vergoedingen en salaris in de partijkas storten.

Muiterij

De Weerter SP'ers zijn niet de eerste leden die uit de Socialistische Partij stapten. Eerder zegden drie raadsleden in Venray ook al hun lidmaatschap op.
De SP in Weert houdt 25 oktober een ledenvergadering om te bespreken hoe het verder moet met de partij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!