Nieuws

Besluit over Bandidos-verbod: 5 vragen (en antwoorden)

© iStock
De rechtbank beslist woensdag of motorclub Bandidos wordt verboden. Het Openbaar Ministerie heeft om dit verbod gevraagd.
Bandidos, waarvan de belangrijkste afdeling in Sittard zit, is volgens justitie een bedreiging voor de openbare orde en zal dat blijven als er niet wordt ingegrepen. "Het geweld zit diep verankerd in de club", zei justitie tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.
Vijf vragen (en antwoorden) over het mogelijke verbod op de motorclub.

1. Waarom wil het OM motorclub Bandidos verbieden?

Het OM vindt het bestaan van motorclubs zoals de Bandidos in strijd met de openbare orde. Leden maken zich volgens het OM schuldig aan geweld, handel in drugs en wapens, intimidatie en afpersing.

2. Wat wil het OM met het verbod op motorclubs bereiken?

Het verbod op motorclubs lost de problemen van criminaliteit, intimidatie, afpersing en overlast die de outlaw motorcycle gangs (OMG's) veroorzaken niet helemaal op. Een verbod kan echter wel barrières opwerpen: motorclubs mogen niet meer in het openbaar optreden of clubkleding dragen. Ook mogen clubhuizen officieel gesloten worden.
© Archief L1

3. Waarom is het niet voldoende om de leden van de motorclub individueel te vervolgen?

Het OM is van mening dat het individueel berechten van leden van een motorclub niet voldoende is. Motorclub Bandidos dwarsboomt deze gerechtelijke processen namelijk. Zo legt de club zijn leden een zwijgplicht op, bestraft het medewerking met politie en justitie en intimideert het getuigen en overheidsdienaren.
Daarnaast meent het OM dat de motorclubs de criminele activiteiten van zijn individuele leden faciliteert. Daarmee werkt het structureel geweld en maatschappelijke ontwrichting in de hand. De oplossing ligt volgens het OM dus niet in het vervolgen van individuele leden. Het aanpakken van de club die steeds opnieuw problemen veroorzaakt, is veel efficiënter.

4. Waarom richt het OM zich specifiek op het verbieden van motorclub Bandidos en niet op andere motorclubs?

Het dossier over de Bandidos was volgens het OM zo sterk dat zij een stap naar de rechter aandurfde, maar justitie heeft inmiddels ook bewijs verzameld tegen andere motorclubs. Ook deze worden in de toekomst aangepakt. Verder wil het kabinet via de wet een volledig verbod op motorclubs afdwingen.
© Ermindo Armino (MGL)

5. Het OM heeft eerder al eens geprobeerd de Hells Angels te laten verbieden. Dit is niet gelukt. Wat is er dit keer anders?

De strafbare feiten die de leden van de motorclub hebben gepleegd, zijn dit keer omvangrijker, ernstiger en gewelddadiger dan de feiten die door de rechter zijn beoordeeld in de zaak tegen de Hells Angels.
Bovendien richtte het OM zich de vorige keer op stichtingen en verenigingen van de Hells Angels, niet op de motorclub zelf. De rechter vond dat de misdragingen van de leden niet toegerekend konden worden aan die stichtingen of verenigingen.
De rechter begint om 10:00 uur met het uitspreken van het vonnis.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!