Kleine hoeveelheid blauwzuurgas vrij bij Chemelot

© Fer Traugott
Bij onderhoudswerkzaamheden in een fabriek op het Chemelot-terrein in Geleen is een kleine hoeveelheid blauwzuurgas vrijgekomen.
Zeven onderhoudsmedewerkers die in de directe omgeving waren, zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Er ontsnapt volgens Chemelot geen gas meer. Er is geen gevaar voor de omgeving geweest, meldt de brandweer.

Het incident gebeurde rond 12:00 uur. Meteen werd een zogeheten Grip 1-melding afgegeven, bedoeld voor ernstige situaties. Brandweer en ambulance werden opgeroepen naar de Kerenshofweg, die over het Chemelot-terrein loopt.

ACN-fabriek

De lekkage gebeurde bij de ACN-fabriek, die stil ligt voor onderhoud. ACN staat voor acrylonitril, een grondstof voor kunststof vezels. Door nog onduidelijke oorzaak ontsnapte tijdens het onderhoudswerk een kleine hoeveelheid van het uiterst giftige blauwzuurgas.

De zeven medewerkers die in de onmiddellijke omgeving waren, zijn volgens de brandweer niet echt gewond geraakt. Wel zijn ze voor een check naar het ziekenhuis gebracht.

Informatie traag

De informatievoorziening over het incident kwam traag op gang.
Direct na de melding om 12:00 uur weerklonken allerlei sirenes op en rond het Chemelot-terrein. Mensen zagen brandweerwagens en ambulances rijden. Op Twitter werd gevraagd om eerste informatie.

Summier

Rond 12:30 uur kwam Chemelot met een summiere mededeling op zijn website en op Twitter dat er "een voorval bij onderhoudswerkzaamheden" was geweest.
De Brandweer in Zuid-Limburg kon toen nog geen inlichtingen geven. Een woordvoerster was in overleg over het incident. Rond 13:00 uur, een uur na de lekkage, kwamen brandweer en Chemelot met de eerste inhoudelijke informatie naar buiten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!