Spektakel Heerlen: slackliners balanceren op 25 meter hoogte

© L1/ Danique Daemen
Slack- en highliners uit de hele wereld zijn deze week in Heerlen om op 25 meter hoge gespannen banden boven de stad te balanceren.
Het publiek gaat de komende dagen getrakteerd worden op allerlei capriolen die de waaghalzen uithalen, met als hoogtepunt een show op vrijdag 2 november.

Spektakel

Het spektakel is tevens de opening van het Dutch Mountain Film Festival (DMFF). Cor Vinke uit Zwolle is slackliner in hart en nieren en samen met het DMFF de kartrekker. Hij kijkt uit naar de show van vrijdag. "In mijn hoofd heb ik al lijnen gespannen van SCHUNK* of van de Pancratiuskerk naar Q-Park."

Lijntje spannen

Slacklinen is een sport die voornamelijk beoefend wordt in gebergtes. Slackliners balanceren daarbij op een strak gespannen band. De band reageert op beweging waardoor de koordansers trucjes kunnen doen. Volgens Vinke komt er heel wat bij kijken voordat je een lijn kunt spannen. "Je hebt toestemming nodig van de eigenaar, je kijkt naar constructies en vraagt tekeningen op. Er zijn berekeningen, vergunningen en verzekeringen nodig."
Onze verslaggeefster Rian Moonen nam alvast een voorproefje.
Het DMFF hoopt dat Heerlen na deze week dé plek wordt waar slackliners van over de hele wereld elkaar jaarlijks ontmoeten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!