Nog nooit gebeurd in oktober: zesde zomerse dag op rij

© iStock
Het weer breekt dinsdag opnieuw een bijzonder record. Nog nooit eerder waren er in oktober zes zomerse dagen op rij, maar daar komt nu verandering in.
Het wordt dinsdagmiddag ondanks de herfst namelijk opnieuw zomers warm met maxima rond de 26 graden.
Voor het KNMI-weerstation Ell-Haler wordt het daarmee de zesde zomerse dag op rij met maxima van 25 graden en meer. Dat is in oktober, met normaal geen enkele zomerse dag, volgens Meteo Limburg nog nooit eerder gebeurd.

Absoluut record
Het weerstation in Arcen haalt naar verwachting dinsdag de 89-ste zomers warme dag van het jaar. "Dat is een absoluut record. Dit zijn ruim vijftig zomerse dagen meer dan normaal", zegt weerman Thijs Zeelen.

Late zomerse dag

Gemiddeld zijn er ongeveer veertig zomerse dagen per jaar. Na dinsdag gaan de temperaturen langzaam weer omlaag. In oktober 1921 waren er overigens meer zomerse dagen, maar deze waren toen niet op aaneengesloten dagen.
Het is overigens niet helemaal nieuw dat het laat in oktober nog zomers warm is. De meest late zomerse dag ooit beleefde Limburg op 27 oktober 1937. Het werd toen 26 graden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!