Provincie: 'Zwemplas ENCI-groeve mag volgestort worden'

© Jean-Pierre Geusens
Het provinciebestuur zegt dat het niet in strijd is met gemaakte afspraken dat Natuurmonumenten van de zwemplas in de ENCI-groeve een ondiepe plas van 30 tot 40 centimeter wil maken voor gezinnen met kleine kinderen.
Daarvoor wordt de groeve momenteel volgestort met een kalkmengsel.

Omkeerbaar ontwikkeling

Tegelijk stelt het provinciebestuur in zijn antwoord op schriftelijke vragen van PvdA-statenlid Aleida Berghorst dat sprake is van een ‘omkeerbare ontwikkeling’. Want eerst moeten het Limburgs Parlement en de gemeenteraad van Maastricht zich nog eind dit jaar uitspreken over de toekomst van de zwemplas.
"De realisatie van een eventuele zwemplas van enkele meters diep is zeker niet onmogelijk. Het provinciebestuur is ook van oordeel dat een vorm van zwemmen mogelijk moet zijn", zo schrijft het provinciebestuur.

Zwemplas

Wat Natuurmonumenten nu doet, is dan ook voor eigen risico en rekening. Daar zijn ze ook op gewezen, aldus het provinciebestuur. Het ziet dan ook geen noodzaak om de natuurorganisatie te verzoeken met het volstorten van de zwemplas te stoppen.

Gratis

PvdA-statenlid Berghorst had daar juist om gevraagd omdat de actie in strijd zou zijn met afspraken uit het oorspronkelijke plan voor de ENCI-groeve uit 2009. Daarin is sprake van een zwemplas van enkele meters diep die gratis toegankelijk is.

Veiligheid

Berghorst vindt de gang van zaken onverteerbaar omdat eerst de politiek aan zet is. Vorig jaar werd het natuurbad opengesteld voor het publiek. De belangstelling was zo massaal dat het na drie maanden al weer werd gesloten. De veiligheid zou niet gegarandeerd kunnen worden en er zou sprake zijn van overlast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!