Burgemeester Sittard-Geleen: 'Zorgen over drugspanden'

© L1/Frank Moonen
Burgemeester Sjraar Cox van de gemeente Sittard-Geleen maakt zich zorgen over het toenemend aantal drugspanden dat wordt ontdekt in woonwijken.
Dat zegt de burgervader in gesprek met L1, naar aanleiding van de brand die maandagnacht heeft gewoed in de Sittardse wijk Ophoven.Cocaïne wassen

Bij het blussen werd ontdekt dat er in het pand waarschijnlijk een cocaïne-wasserij was gevestigd. "In toenemende mate komen er individuen in een wijk wonen die andere dingen van plan zijn dan alleen maar rustig wonen in de gemeente Sittard-Geleen", vertelde Cox. De afgelopen tijd worden er op allerlei plekken in Nederland drugspanden ontdekt. "We moeten ons als burgemeesters, maar ook samen met de politie en het Openbaar Ministerie, beraden hoe we deze vormen van toenemende criminaliteit een halt kunnen toeroepen."


Anonieme meldingen

De burgemeester doet een oproep aan burgers om goed om zich heen te kijken mogelijke misstanden te melden. "We willen burgers vragen om alert te zijn, om gebruik te maken van de mogelijkheden die we hebben om anonieme meldingen te kunnen doen. Als burgers die informatie bij instanties neerleggen, kunnen wij daarop acteren."
Technisch onderzoek
De politie laat weten dat ze met de eigenaar van het pand gesproken heeft. "Er zijn nog geen aanhoudingen verricht", vertelt Hub Haenen van de politie. "Bouw- en woningtoezicht kijkt op dit moment of het pand, wat ervan over is, veilig is. Daarna kan er technisch onderzoek gedaan worden. We willen weten wat er precies heeft ingestaan en of er nog sporen veiliggesteld kunnen worden. Ook zijn we een buurtonderzoek gestart."

Pand gesloopt
Tijdens de brand in Ophoven was er een explosie. Daarbij raakte de voorgevel ontzet. Hulpdiensten hebben vanwege de veiligheid besloten dat het pand tegen de vlakte moet. De sloop is in de nachtelijke uren direct gestart. "Inmiddels is het pand al helemaal gesloopt", vertelt verslaggever Frank Moonen dinsdagochtend in de L1 Ochtendshow. "Het puin is ook al grotendeels opgeruimd en de politie bewaakt nu de boel. Bij de huizen in de buurt is niks beschadigd."

In de woonboerderij ontdekten politie en brandweer een drugslab. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een cocaïne-wasserij. Dat is een plek waar cocaïne, die voor transport is vermengd met een andere stof, wordt teruggewonnen. De coke wordt gedroogd en geperst om het spul vervolgens verkoopklaar te maken voor de markt.
[slideshow:image:1153042||image:1121834||image:1102146]

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!