'Onveilige verkeerssituatie' bij basisscholen in Eijsden

Ouders, leerlingen en omwonenden van de basisscholen Tangram en Cramignon in Eijsden vinden de route naar de scholen en de directe omgeving onveilig.
Dat blijkt uit een enquête die gehouden is door Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met de beide scholen.

Bouwplaats

Rond de scholen wordt aan de nieuwe buurt Poelveld gebouwd. Dat levert volgens de respondenten gevaarlijke situaties op: buurtbewoners geven te kennen de snelheid (55 procent), onoverzichtelijke situaties (49 procent) en de drukte (37 procent) een probleem te vinden.

Onveilige situaties

61 procent van de ouders vindt dat zowel de route naar school als de schoolomgeving onveilig is. Bij de route naar school en de schoolomgeving vormen volgens de ouders vooral de snelheid (40 procent), de drukte (41 procent) en een gevaarlijke oversteekplaats (39 procent) een probleem.

Zelf in actie

Inmiddels zijn er vervolgacties op touw gezet. Buurtbewoners zijn ingelicht over de resultaten van de enquête en hun gevraagd om 30-kilometerzonestickers op hun afvalbakken te plakken om automobilisten te attenderen op de maximumsnelheid. De scholen werven meer verkeersbrigadiers en besteden tijdens de les tijd aan de verkeerssituatie.

Laksheid

Tom Markus, zelf omwonende en bezorgde vader, meent dat in het ontwerp voor de aanleg van de wijk fouten zijn gemaakt. Dat leidt volgens hem tot gevaarlijke situaties. Al een paar jaar is hij bezig oversteekplaatsen bij de scholen te bedingen. Hij heeft veel moeite met de "laksheid" van de gemeente in de behandeling van het dossier.
De gemeente Eijsden-Margraten was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!