Eirobot moet zorgen voor revolutie in kippenstal

© Koos Groenewold
Een aantal Limburgse bedrijven werkt aan een robot die zelfstandig eieren raapt in de kippenstal.
?De EggCollector moet de kippenboer werk uit handen gaan nemen, zodat hij zich kan bezig houden met andere zaken. De robot wordt vrijdag gepresenteerd op de Brightlands Campus Greenport in Venlo.

In de gaten
De Eggcollector, die lijkt op een grote stofzuiger, kan niet alleen eieren oprapen. Met het nieuwste model is volgens Sebastiaan Vroegindeweij veel meer mogelijk. "De robot heeft een thermometer, zodat hij precies kan doorgeven op welke plek het bijvoorbeeld te warm is", aldus Vroegindeweij. "Maar hij kan ook met de camera de kippen in de gaten houden. Zijn ze bijvoorbeeld ziek, dan geeft hij dat door aan de pluimveehouder."

Tijdwinst

De vinding wordt door veel boeren in de gaten gehouden. Zo ook door Peter Janssen uit Ysselsteyn. "Ik raap nu de eieren die op de grond liggen zelf, met de hand. Dat kost me soms twee uur of langer. En die tijd heb ik eigenlijk niet." De verwachting is dat de Eggcollector volgend jaar in de eerste kippenstallen zal rondrijden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!