Nieuw kenniscentrum Chemelot goed voor 100 banen

Verschillende partijen op industriepark Chemelot slaan de handen ineen en starten het kenniscentrum Brightlands Sustainable Technology Center (BSTC). Dit kenniscentrum zal goed zijn voor honderd nieuwe banen.
Zij gaan onderzoek doen naar het verduurzamen van productieprocessen. Sitech Services, TNO, Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus zijn verantwoordelijk voor het kenniscentrum.

Impuls

Met het centrum willen de partijen een impuls geven aan de ontwikkeling en toepassing van nieuwe milieuvriendelijke technologieën waarmee de Europese procesindustrie duurzamer en veiliger kan worden. Zo moeten processen ontwikkeld worden om de CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele grondstoffen in de chemische sector terug te dringen. Uiteindelijk is het doel om de sector energieneutraal te maken. De chemische sector is nu een van de grootste vervuilers.

Duurzame chemiesector

Volgens directeur Robert Claasen van Chemelot kan het centrum een belangrijke rol spelen om de klimaatdoelstellingen te halen. "Technologieontwikkeling is cruciaal voor een duurzame chemiesector", stelt Claasen. "Met het BSTC kunnen we op Chemelot verdere invulling geven aan ons plan om Chemelot in 2050 klimaatneutraal te maken."

Onderzoeksresultaten

Bestuursvoorzitter Martin Paul van Universiteit Maastricht denkt dat de onderzoeken in het nieuwe centrum ook bruikbaar zullen zijn buiten de industrie. "Deze samenwerking levert niet alleen nieuwe onderzoeksresultaten op, deze resultaten kunnen direct worden ingezet voor de maatschappij."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!