'Voerendaal geen uitzondering qua criminaliteit'

Bij een inval op een woonwagenkamp in Klimmen eind 2017 werd onder meer een wietplantage opgerold © Ruud Broekhoven (L1)
Burgemeester Wil Houben van Voerendaal denkt niet dat zijn gemeente een uitzondering is op het gebied van criminaliteit.
"Ik denk niet dat Voerendaal eruit springt. Wat je niet ziet bestaat misschien wel, maar je moet het wel willen zien", zo vertelt hij.

Paradijs
Houben dacht toen hij net burgemeester was dat hij 'in het paradijs leefde.' Pas uit informatie van het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum bleek dat er in Voerendaal allerlei criminele praktijken woekerden.

60 dossiers

Houben heeft inmiddels bij 30 panden in zijn gemeente een inval laten doen voor drugszaken of andere criminele activiteiten, en heeft ongeveer evenveel dossiers op de plank liggen, zo vertelde hij zondagmorgen in televisieprogramma Buitenhof. De afgelopen jaren werden in Voerendaal verschillende hennepkwekerijen en een drugslab opgerold. Ook werden illegale praktijken in woonwagenkampjes in Klimmen en Voerendaal aangepakt.
Audio: 'Voerendaal geen uitzondering qua criminaliteit' (9 sep 2018)

Bij de buren

Houben verwacht dat criminelen in andere plattelandsgemeenten net zo actief zijn. Er wordt ook informatie uitgewisseld, al is het voor hem niet duidelijk wat er in de buurgemeenten met die kennis wordt gedaan. "Ik weet dat in bijvoorbeeld Heerlen de aanpak van drugsmisdrijven business as usual is, maar in het landelijk gebied weet ik eerlijk gezegd niet zo hoe hard deze criminaliteit wordt aangepakt."

Bedreiging

Dat de strenge aanpak in Voerendaal niet zonder gevolgen blijft, werd voor Houben begin dit jaar duidelijk toen twee gemaskerde en gewapende mannen hem bedreigden. Daarvoor werden twee verdachten aangehouden, die eind vorige week weer op vrije voeten kwamen. "Ik vind daar niks van. Politie en justitie zijn bezig met het onderzoek naar die zaak, en dat wacht ik rustig af. De politie houdt een oogje in het zeil en ik heb spullen om te zorgen dat de politie, mocht het nodig zijn, snel ter plaatse is. Het is in Nederland gelukkig niet nodig dat je als zwaarbewaakt persoon door het leven moet."

Chaletbroers weer op vrije voeten na bedreiging burgemeester

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!