Celstraf voor smokkelaar van 1700 kilo 'koffiecoke'

Foto ter illustratie © iStock
Het gerechtshof in Den Bosch heeft Weertenaar Willy de W. veroordeeld tot 2,5 jaar cel. De verdachte was in 2007 betrokken bij een van 's lands grootste drugsvangsten destijds.
Medeverdachten Mat G. en Samir H., beiden uit Roermond, werden vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs van betrokkenheid. Vijf Limburgers en één Brabander werden verdacht van het smokkelen van 1674 kilo cocaïne, met een waarde van destijds ongeveer 40 miljoen euro.

Spoorloos

De twee andere Limburgers, onder wie de hoofdverdachte John H. uit Weert en medeverdachte Maastrichtenaar Mark S., zijn nog steeds spoorloos. Het Hof kon het tweetal daardoor niet persoonlijk dagvaarden.

Koffie

De mannen verstopten de drugs in 2007 tussen een lading koffie. De container werd vanuit Costa Rica naar Rotterdam verscheept. In de Rotterdamse haven onderschepte de politie de lading.
Ze volgden de weg die de container vervolgens aflegde en kwamen uit bij een loods in Weert. De politie kwam zo de verdachten op het spoor.

Vrijspraak

De zaak heeft juridisch gezien al een aardige geschiedenis. Bij de behandeling van de zaak in 2009 bleken de monsters van de cocaïne te zijn verdwenen. Door die blunder kwamen alle zes verdachten vrij. De Hoge Raad was het daarmee niet eens, en verwees de zaak terug naar Het Hof in Den Bosch.

Op 8 juni dit jaar werd het viertal weer gearresteerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!