PvdA en D66 verrast over opstappen SP uit provinciebestuur

© iStock
PvdA en D66 zijn verrast over het opstappen van de SP uit het provinciebestuur. Ze ontkennen dan ook in alle talen daar op uit te zijn geweest.
De SP stapte op omdat coalitiepartners PvdA en D66 een motie van afkeuring steunden van oppositiepartij GroenLinks.
Windmolenpark
Die ging over het optreden van SP-gedeputeerde Bob Ruers in het dossier over het omstreden grote windmolenpark in Venlo. Dat zou zwalkend zijn geweest. De SP zag in de steun van PvdA en D66 aan de motie een gebrek aan vertrouwen.

Zonde

"Ten onrechte. We waren het gewoon eens met de inhoud de motie. Niet meer en niet minder. Want de koers van gedeputeerde Ruers wisselde ook steeds", aldus PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers. Hij noemt het zonde dat de SP heeft besloten. "Weg te lopen. Dat was niet nodig geweest", zo zegt hij.
Audio: Jasper Kuntzelaers (29 sept 2018)
D66-fractievoorzitter Leon Vaessen stelt de gang van zaken ‘te betreuren’. Ook hij benadrukt dat zijn partij met de steun aan de motie duidelijk heeft willen maken ‘de bewegingen van gedeputeerde Ruers niet meer te kunnen volgen’.

Daadkracht

Tegelijk wilden we gewoon met de SP verder gaan. De motie was een signaal om met duurzaamheid daadkrachtiger aan de slag te gaan, aldus Vaessen. "Ik was dan ook enigszins verrast door de stap van de SP."
Audio: Leon Vaessen (29 sept 2018)
Het was de eerste keer in de geschiedenis dat de SP meebestuurde in Limburg. CDA, VVD, D66 en PvdA gaan samen tot aan de verkiezingen van maart volgend jaar door. Samen zijn ze goed voor 24 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!