Meer aandacht voor cultureel erfgoed in Maastricht

© iStock
Het stadsbestuur van Maastricht wil het cultureel erfgoed meer aandacht gaan geven. Het moet zichtbaarder worden en beter worden gepresenteerd.
Volgens cultuurwethouder Mieke Damsma (D66) worden de kansen en mogelijkheden op het gebied van cultureel erfgoed nog niet ten volle benut. Daarom wordt een verkenning samen met het culturele veld uitgevoerd, om te bekijken hoe het culturele erfgoed van Maastricht beter gepresenteerd kan worden.

Verbinden

"We willen het materiële erfgoed, en alle groepen en instanties die daarmee bezig zijn, beter verbinden. Welke verhalen zitten er achter het erfgoed? En wat is nu nog niet zichtbaar wat wel belangrijk is? Samen met kenners willen we die vragen gaan beantwoorden. Dat moet dan een vervolg krijgen in concrete acties", zegt Carla Wetzels, woordvoerster van Damsma.

Geen museum

Zeker is dat er geen stedelijk museum komt om het Maastrichtse erfgoed te presenteren. De laatste jaren waren er enkele initiatieven vanuit de stad om tot een museum te komen, maar die strandden allemaal.

Zichtbaar

De intentie voor die plannen was eensluidend: Maastricht heeft veel, maar laat te weinig zien. Daarbij werd gewezen op historische bezienswaardigheden die nu opgeslagen liggen in depots. Wetzels: "Het zou inderdaad kunnen dat we die beter zichtbaar gaan maken, maar van een museum is geen sprake."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!