Cees Moison niet meer welkom bij GroenLinks

© Flickr/Patrick Ahles/CC BY-NC-ND 2.0
Cees Moison is niet welkom in de fractie van GroenLinks in het Limburgs Parlement.
Moison wordt vrijdag geïnstalleerd als nieuw statenlid. Hij volgt GroenLinks-statenlid Carla Brugman op. Die is gestopt omdat ze wethouder is geworden in Venray.

Lidmaatschap

Maar Moison is geen lid meer van GroenLinks. Hij heeft zijn lidmaatschap opgezegd. Voor de statenfractie is dat de reden om hem niet toe te laten.

Verklaring

In een verklaring zegt fractievoorzitter Andy Rossel ‘dat de heer Moison de afgelopen twee weken herhaaldelijk is benaderd om hierover te spreken, maar zonder succes. Hij is per heden schriftelijk geïnformeerd’. Rossel en de Limburgse GroenLinks-voorzitter Marij Pollux hadden donderdag met Moison willen spreken.
Ook is Moison ‘vriendelijk doch indringend’ verzocht om de vrijkomende zetel niet te aanvaarden en de zetel aan GroenLinks te doen toekomen.

Zetel

Moison heeft eerder laten weten dat hij de zetel wil innemen. Hij heeft daar volgens de kieswet ook recht op omdat hij op de derde plaats stond van de GroenLinks-lijst bij de provinciale statenverkiezingen van maart 2015. Of hij alsnog van gedachten verandert, moet vrijdag blijken. Tot nu toe ging Moison ervan uit dat hij gewoon deel kon uitmaken van de GroenLinks-fractie omdat hij zich nog steeds ‘een GroenLinkser in hart en nieren voelt’.
Wordt hij statenlid dan betekent dat in de praktijk dat Moison als eenmansfractie in het Limburgs Parlement komt. GroenLinks houdt dan ook maar één zetel over.

Beslissing

Volgens fractievoorzitter Andy Rossel ondersteunt zowel het landelijk als het Limburgs bestuur de beslissing van de fractie. Daarbij gaat het niet alleen om Rossel maar ook om fractiemedewerkers en leden die de fractie ondersteunen.
Cees Moison was eerder Statenlid voor GroenLinks van december 2013 tot en met maart 2015. Verder was hij bijna vier periodes gemeenteraadslid in Roermond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!