Bezemhok of vieze wc: moeders willen schone kolfplekken

© iStock
Moeders die willen kolven hebben nog altijd weinig of smerige kolfplekken. De Maastrichtse Danielle Branje, die zelf het probleem ervaart, lanceert daarom vrijdag een website om moeders te tippen over goede kolfplekken.
Een bezemhok, een meterkast, een printhok of een vieze wc is de plek waar de gemiddelde moeder terechtkomt als ze, net als Danielle, op pad is en wil kolven.

Tijd dringt
"Sommige ruimtes zijn ronduit smerig, en de tijd dringt. Je móet ongeveer om de 2,5 uur kolven als je borstvoeding geeft. Er zijn té weinig plekken waar je rustig kunt zitten", vertelt de kersverse moeder. Dat was voor Danielle de reden om de website www.babyvoedingsplek.nl te lanceren waar iedereen haar eigen tips en ervaringen kan toevoegen.
Verplicht
Branje kolft voor haar acht maanden oude dochter die tijdens haar werkdag op de opvang zit. "Voor bedrijven is het wettelijk verplicht om voor een goede plek te zorgen voor hun werknemers. Maar als je een dagje uit bent of veel onderweg bent voor je werk is het een stuk moeilijker om een goede plek te vinden."

Toilet
Bij een rondgang door het centrum van Maastricht wordt Branje vaak doorverwezen naar het toilet. "Dat gebeurt heel vaak. Maar ze vergeten dan dat ik de enige wc van het pand bijna een half uur bezet houd. Bovendien is het vaak niet schoon, zit er vaak geen deksel op de wc-pot en ruikt het ook niet heel fris." Horeca-ondernemers kunnen de 32-jarige moeder daarentegen wél goed helpen. Daar hebben ze vaak een ruimte boven de kroeg die gebruikt kan worden om te kolven.

Om aandacht te vragen voor het kolfprobleem wordt vrijdag de landelijke actie #waarkolfjij gehouden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!