'Patiënteninformatie VieCuri viel uit broekzak tijdens pauze'

© Google Streetview
Een medewerker van de kinderafdeling van ziekenhuis VieCuri in Venlo is de gevoelige patiëntinformatie verloren toen ze tijdens haar pauze naar buiten ging. De papieren vielen uit haar broekzak.
Dat schrijft VieCuri in een persverklaring. Dit naar aanleiding van de berichtgeving van L1.
Broekzak
Het ziekenhuis benadrukt dat het niet om patiëntendossiers gaat maar om patiëntenlijsten. Deze had ze in haar broekzak meegenomen: "Om snel te kunnen handelen tijdens haar dienst." Tijdens de pauze ging die informatie mee naar buiten: "onbewust en onbedoeld," aldus het ziekenhuis in een schriftelijke reactie. Toen ze een spoedmelding kreeg en snel weer naar binnen ging, zijn de papieren uit haar broekzak gevallen.

Lees meer: Patiëntgegevens kinderafdeling VieCuri op straat

Waakhonden

VieCuri heeft het voorval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Het ziekenhuis betreurt de gang van zaken: "We balen hier enorm van. Dit kan en mag niet gebeuren. Patiëntgegevens mogen het ziekenhuis niet op een onbeveiligde manier verlaten." De organisatie onderzoekt de zaak ook zelf en de Functionaris Gegevensbescherming van het ziekenhuis bekijkt of de procedure rond dit soort zaken verbeterd kan worden. "Voor al onze collega’s moet het heel helder zijn hoe te handelen als zoiets zich voordoet."

Doofpot

Volgens de vinder werd zijn melding niet serieus afgehandeld en vreesde hij dat de zaak in de doofpot zou verdwijnen. Het ziekenhuis herkent zich niet in dat beeld. Dat garandeert wel dat alle patiënten en betrokken ouders en verzorgers persoonlijk worden geïnformeerd over de kwestie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!