Valuascollege wil weer in het Duits les gaan geven

Het Valuascollege in Venlo wil weer tweetalig onderwijs in het Duits gaan aanbieden.
Vakken als biologie, geschiedenis en aardrijkskunde worden dan in het Duits gegeven.

Grens

Volgens de school is de vraag naar deze vorm van onderwijs groot. "In onze regio kan dit een toegevoegde waarde zijn", zegt Imke van Heyster van Valuascollege. "We grenzen immers aan Duitsland. Leerlingen kunnen daar later aan de slag."
Ook verwacht ze dat het aantrekkelijker voor leerlingen wordt om in Keulen of Aken te gaan studeren. "Dat gebeurt nu bijna niet."

Gebrek docenten

Valuas heeft jarenlang tweetalig onderwijs Duits aangeboden. Maar daar is enkele jaren geleden noodgedwongen mee gestopt. Dat had vooral te maken met het gebrek aan gediplomeerde docenten. De opleiding was toen vooral gericht op leerlingen op vwo en havo-niveau.

Vmbo

De school onderzoekt nu of er genoeg geschikte leraren zijn om les in het Duits te geven. Lukt dat, dan wil het ook op lager niveau tweetalig onderwijs gaan aanbieden. "Veel leerlingen op vmbo blijven in de regio wonen. Ze kunnen bijvoorbeeld over de grens gaan werken als ze goed Duits spreken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!