2200 auto's minder in spits Maastricht

© Foto ter illustratie: ANP
Tijdens de ochtendspits rijden 2200 auto’s minder in en om Maastricht dan in 2012. Dat is de uitkomst van de eerste drie jaar van het programma 'Maastricht Bereikbaar'.
ZonderMaastricht Bereikbaar, dat de bereikbaarheid van de stad moet verbeteren, zou het autoverkeer in de regio met minimaal 3 procent zijn toegenomen, zo blijkt uit een eerste evaluatie. Doelstelling was om vóór 2016 2300 auto’s uit de spits te halen.

Alternatieven

Inmiddels hebben zich dertig werkgevers in Maastricht en de regio aangesloten bij het programma. Ze bieden hun werknemers alternatieven aan om de autodrukte te vermijden, zoals aangepaste werktijden of het gebruik van openbaar vervoer of de (elektrische) fiets. De werkgevers en Maastricht Bereikbaar hopen naast betere cijfers vooral een gedragsverandering te verwezenlijken bij hun medewerkers.

Prijs

Ruim 2000 autoforenzen hebben tussen 2012 en 2014 deelgenomen aan een of meerdere acties gericht op alternatieven voor de auto. Maastricht Bereikbaar sleepte door deze inzet vorige week een jaarlijkse prijs van het ministerie van Infrastructuur & Milieu in de wacht.

Neveneffecten

Behalve de primaire doelstellingen van het programma om de spitsdrukte te verminderen, leverden de eerste drie jaren ook een aantal gunstige neveneffecten op. Zo verbeterde de tevredenheid van autorijders over de bereikbaarheid van Maastricht en zorgden de spitsmijdingen voor een reductie van 650.000 kilo CO2-uitstoot. Een derde effect is dat het programma extra bezoekers naar Maastricht trekt: door een voordelig treinkaartje te promoten op drukke bezoekersdagen gaf 29 procent van de gebruikers aan zonder dat aanbod niet naar Maastricht te zijn gekomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!