Sandra: 'Niet ik, maar vriend stak oma Rini dood'

Via borden vroeg de politie informatie over de moord op Rini Ansems. © Jean-Pierre Geusens
Bijna twee jaar na de moord op Rini Ansems (82) is de verklaring van Sandra N. (39) openbaar gemaakt. De Belgische verdachte claimt dat niet zij, maar een vriend de hoogbejaarde vrouw doodstak.
De rechter las maandag voor uit een schriftelijke verklaring die Sandra eerder heeft afgelegd. Daarop bevestigde de vrouw dat dit nog altijd haar kant van het verhaal is.Diefstal gepland

Eind januari 2017 ging het Belgische duo naar Maastricht, naar de woning van oma Rini. Michel, de vriend van Sandra, had een diefstal gepland. "Hij wist van haar routine en zei te weten dat ze niet thuis was", verklaart Sandra. "Ik moest meteen naar boven, dat heb ik ook gedaan. Daar heb ik van alles vast gehad en gezien. Juwelen en een kluis, bijvoorbeeld."


Plotseling geschreeuw

Ze probeerde naar eigen zeggen de kluis te openen, maar dat lukte niet. Toen klonk er geschreeuw. "Ik liep naar beneden en zag Michel staan. Hij zat onder het bloed. Zij lag daar. Ik heb gevoeld of ze nog leefde. Onder invloed van cocaine denk je niet na", verklaarde ze verder.


Dreigementen Michel

Dat ze eerder niet verklaarde, had volgens Sandra alles met dreigementen van Michel te maken. "Je zult zwijgen, want anders overkomt je hetzelfde. Dat zei hij. Hij zei ook dat hij zou zeggen dat ik haar had vermoord, dat hij wist waar mijn kinderen woonde. Ik durfde niets te zeggen, leidde een dubbelleven." Uiteindelijk is Michel ook degene geweest die haar heeft aangegeven bij de politie.


Geen verdachte

Desondanks ziet het Openbaar Ministerie deze Michel niet als verdachte in de zaak. "Er zit wat spanning tussen die twee, maar we zien hem niet als verdachte", laat officier van justitie Henk Peters weten in gesprek met L1. "Misschien zitten er in haar nadere verklaring punten die ons van gedachten doen veranderen." Tot dat moment blijft Michel officieel aangemerkt als getuige.


Overigens heeft justitie eerder al
dat deze verklaring de nodige vragen oproept. Vooralsnog weigert Sandra haar verhaal verder toe te lichten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!