Miljoenenstrop dreigt voor WOZL

© Thinkstock
De rechter heeft 21 door werkvoorzieningschap WOZL afgedankte stafkrachten in het gelijk gesteld. Dat vonnis gaat WOZL in het duurste geval 4,1 miljoen kosten, is becijferd.
WOZL weet nog niet of het in beroep gaat. Volgens de kantonrechter is er sprake van ‘opvolgend werkgeverschap’: WOZL had de van het failliete Licom overgenomen stafkrachten geen jaarcontract mogen geven.

Betalen

Advocaat Frans Bronneberg uit Geleen: "De rechter heeft met terugwerkende kracht de arbeidsrelatie hersteld. Het werkvoorzieningschap moet niet alleen bijna twee jaar salaris betalen, maar daar bovenop ook de maximale boete van 50 procent voldoen."

Vonnis

Opvolgend werkgeverschap kan de elf WOZL-gemeenten volgens een interne berekening uit 2013 in het duurste geval 4,1 miljoen euro kosten, alleen al voor de mensen van wie twee jaar geleden het jaarcontract niet werd verlengd. Volgens vakbondsbestuurder Will Kapell (AWB) geldt het vonnis voor de gehele groep en niet alleen voor de mensen die procedeerden.
Het werkvoorzieningschap kan nog niet zeggen of het in hoger beroep gaat, laat bestuurssecretaris Fred Dijk weten. "We bestuderen het vonnis en kunnen daarover pas eind volgende week iets zeggen."

Oplopende kosten

Bij verlies in hoger beroep lopen de kosten voor WOZL nog hoger op, constateert advocaat Bronneberg. "Nu al moeten ze bijna twee jaar salaris betalen voor niet gewerkte uren. Als men in hoger beroep weer bakzeil haalt, lopen de kosten voor salaris, boete en wettelijke rente nog verder op. Ik moet nog zien of ze dat aandurven. De rechter heeft ze op alle punten ongelijk gegeven. Ook het argument dat WOZL praktisch geen geld heeft is van tafel geveegd."

Sociaal plan

Mocht het werkvoorzieningschap WOZL de stafkrachten die procedeerden opnieuw willen ontslaan, dan moet daar volgens vakbondsbestuurder Kapell een sociaal plan voor worden afgesproken. "Bij Licom, waar ook zonder faillissement afscheid was genomen van personeel, lag een sociaal plan klaar."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!