CD&V blijft grootste bij verkiezingen in Belgisch-Limburg

© Jean-Pierre Geusens
De christen-democratische CD&V is in Belgisch-Limburg bij de verkiezingen voor de gemeenteraad en provinciale staten de grootste partij gebleven.
In de nieuwe provincieraad in Hasselt krijgt CD&V 10 zetels.

Andere coalitie

De provincie Belgisch-Limburg krijgt wel een andere coalitie dan de afgelopen periode. Vannacht om 01:00 uur hebben CD&V, de Vlaams-nationalistische N-VA en de liberale Open VLD een akkoord bereikt. Dat betekent dat de sociaal-democratische SP.A na drie decennia uit het provinciebestuur verdwijnt en de N-VA voor het eerst gaat meebesturen.
De nieuwe coalitie is samen goed voor 21 van de 31 zetels. De N-VA behaalde namelijk zeven zetels, Open VLD 4.

Oppositie

SP.A komt nu met 5 zetels in de oppositie terecht. Net als het extreem-rechtse Vlaams Belang met 4 zetels en Groen met 1 zetel.

Vier gedeputeerden

Belgisch-Limburg krijgt vier gedeputeerden. Dat zijn er twee minder dan de afgelopen periode. Dat heeft ermee te maken dat de provincies in Vlaanderen minder bevoegdheden hebben gekregen. Het aantal gedeputeerden ligt wettelijk vast.

Grens

In de negen gemeenten die aan Nederlands-Limburg grenzen valt op dat in Kinrooi en Riemst de CD&V haar absolute meerderheid nog heeft uitgebreid. Jo Brouns in Kinrooi en Mark Vos in Riemst blijven burgemeester. In Maasmechelen blijft Ralf Terwingen - ook van CD&V - burgemeester. Het is voor het eerst dat een burgemeester in Maasmechelen mandaat van de kiezer krijgt voor een nieuwe periode. Maaseik krijgt met Johan Tollenaere een liberale burgemeester.

Hasselt

In de hoofdstad Hasselt wordt federaal minister van defensie Steven Vandeput van de NV-A de nieuwe burgemeester. Zijn partij werd de grootste. Hij heeft een coalitie gevormd met de gezamenlijke lijst van SP.A en Groen en met Open VLD. Daardoor verdwijnt CD&V in de oppositie.
Vandeput stopt op 1 januari als minister. In Genk behoudt Wim Dries van CD&V het burgemeesterschap. Genk is de op één na grootste stad van Belgisch-Limburg.

Wallonië

In Visé - de Waalse buurgemeente van Eijsden-Margraten - blijft de liberale MR de grootste, ondanks fors verlies. In Luik zijn de socialisten van de PS opnieuw met afstand de grootste geworden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!