Geen geldzorgen bij Zuyderland-ziekenhuizen

© Erwin Minkenberg
Er is geen sprake van een dreigend faillissement voor de Zuyderland-ziekenhuizen in Geleen en Heerlen.
Dat laat de Raad van Bestuur van het ziekenhuis weten naar aanleiding van het faillissement van de IJsselmeer Ziekenhuizen en het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis.

Op twee na slechtst

Dat nieuws was voor veel media, ook voor deze site, aanleiding om eens te kijken naar de financiële situatie van andere ziekenhuizen. Het NRC zette het Limburgse ziekenhuis op plek drie in de lijst van vijftien ziekenhuizen met de meest zorgelijke financiële situatie, tussen de nu failliete Slotervaart- en IJsselmeerziekenhuizen. De krant gebruikte daarvoor cijfers van accountantskantoor BDO.

Schuldenlast Limburgse ziekenhuizen neemt toe

Onvergelijkbaar

Maar het ziekenhuis 'herkent zich volstrekt niet' in dit beeld, schrijft het maandagmiddag. Ook al heeft Zuyderland een schuld van meer dan 500 miljoen euro; "Onze positie is in geen enkel opzicht te vergelijken met deze ziekenhuizen."

Winst

Het ziekenhuisbestuur laat weten dat het vorig jaar 2,5 miljoen euro winst heeft gemaakt, en verwacht dit jaar een nog hoger netto resultaat. Ook laat Zuyderland weten dat het resultaat boven het landelijk gemiddelde ligt, en dat de schuld het afgelopen jaar is afgenomen.

Vertrouwen

"Ook de zorgverzekeraars en banken hebben vertrouwen in deze financiële verbetering en hebben, net als de Raad van Bestuur, vertrouwen in de nieuwe koers van Zuyderland", meldt de Raad van Bestuur. De schuldenlast van het ziekenhuis is vooral te wijten aan de hoge kosten van het in 2009 opgeleverde ziekenhuis in Geleen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!