Vader ontvoerde kalifaatkinderen: 'Ik heb voorzichtig contact'

De grens tussen Turkije en Syrië.
Mark uit Maastricht heeft voor het eerst sinds jaren weer voorzichtig contact met zijn ontvoerde kinderen.
In het Canvas-programma Voor de zonden van de vaders liet journalist Rudi Vranckx de Maastrichtenaar beelden van zijn kinderen zien. "Het is fantastisch om te zien dat ze nog leven. Ze hebben het gewoon overleefd. Ongelooflijk."

Vertrokken

Mark was getrouwd met een Tsjetsjeense vrouw met wie hij twee kinderen kreeg, Luca en Aysha. In 2014 ontvoerde zij de twee kinderen naar Syrië. "Ik kreeg een bericht van iemand dat zij op het punt stond om af te reizen naar Syrië. Ik heb toen de politie ingelicht, maar die heeft niks kunnen doen, omdat mijn ex-partner alles ontkende. Een maand later was ze met onze kinderen vertrokken." Op dat moment waren de kinderen acht en zeven jaar oud.
Onzekerheid
Na jaren geen contact te hebben gehad, kreeg Mark vorig jaar juni een foto van zijn dochter Aysha gestuurd. "Je ziet dat Aysha een meisje was dat al veel te veel heeft meegemaakt voor haar leeftijd", vertelt Mark. Vervolgens riep Mark de Nederlandse overheid op om Nederlandse kalifaatkinderen terug te halen.

Bombardementen

Na juni voerder de Russen meerdere bombardementen uit en beleefde Mark een onzekere periode. Tot Vranckx begin dit jaar met Russische tv-beelden kwam waarop Aysha en Luca te zien waren. "Ik ben uit de onzekerheid", vertelt de Maastrichtenaar met tranen in zijn ogen. "Ik had overal op gerekend, maar niet hierop. Ze hadden wel dood kunnen zijn, maar ze leven nu in Tsjetsjenië en ze zijn allebei nog in leven. Naar omstandigheden gaat het goed met ze. Ik heb nu via internet weer voorzichtig contact met mijn ex-vrouw en mijn kinderen. Fantastisch."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!