Winkels onverkoopbaar: ondernemers vast achter toonbank

© L1/ Danique Daemen
Tientallen oudere Limburgse winkeliers moeten noodgedwongen blijven werken omdat ze geen pensioen hebben.
De ondernemers hebben hun spaargeld in hun winkelpand zitten. Door het overschot aan winkels, kunnen ze hun zaak nu niet verkopen.

Jaar te koop

Ger Mandeveld is 71 jaar oud en heeft een modewinkel in de de Kerkraadse wijk Terwinselen. Hij had eigenlijk al jaren geleden willen stoppen. Maar dat zit er voor hem voorlopig niet in. "Mijn winkelpand zou mijn pensioen moeten zijn. Maar het staat nu al een jaar te koop. Zonder succes."

Verhuur

Ook heeft hij geprobeerd om het pand te verhuren. Maar ook dat mislukte op het laatste moment. "Ik had een kandidaat maar die koos uiteindelijk voor het stadscentrum. Daar kon hij voor een appel en een ei een winkelpand huren", zegt hij. "Een pand dat net gebouwd was. Dat moest gevuld worden, dus kreeg hij forse kortingen."

Leegstand

Volgens MKB Limburg zitten tientallen Limburgse ondernemers in het zelfde schuitje. Ze dachten altijd dat hun panden genoeg zouden opbrengen om met pensioen te gaan. Maar de opkomst van onder andere de webwinkels gooide roet in het eten. Winkelketens vielen om en er ontstond een grote leegstand. "En daar zijn de oudere winkeliers nu het slachtoffer van", zegt voorzitter Monique Princen van MKB Limburg.

Bestemmingsplan

Een optie is volgens haar een verruiming van het bestemmingsplan. "Dan kunnen ze van hun winkel woningen of appartementen maken. Die kunnen ze misschien wel verkopen."

Woonhofjes

Ook bij de politieke partij 50Plus melden zich veel getroffen winkeliers. "Vroeger was het normaal dat je je geld belegde in onroerend goed. Dat was altijd een veilige belegging", stelt fractievoorzitter Henk van der Linden van 50Plus in het Limburgs parlement. "Dit konden ze niet zien aankomen. Daarom moeten we ze helpen." Van der Linden ziet ook mogelijkheden. "Maak van de panden woonhofjes. Daar kunnen ouderen samen leven", stelt hij.

Bouw

Volgens Mandeveld moet de politiek ook haar verantwoording nemen. "Er wordt nog steeds veel gebouwd. Vooral in de stadscentra komen er veel nieuwe winkelpanden bij” zegt hij. "Daar is nu ook veel leegstand. Stop daarmee."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!