Jo Coenen gaat een nieuw complex ontwerpen

© Luc Lodder
Architect Jo Coenen uit Heerlen gaat een nieuw cultuurcomplex in het centrum van Den Haag ontwerpen.
Dat hebben bronnen rond het project dinsdagavond bevestigd na een bericht van lokale krant Den Haag Centraal. De naam wordt woensdagmiddag officieel bekendgemaakt, dan onthult de gemeente ook wat Coenen precies van plan is.

Cultuurcomplex

Het nieuwe gebouw moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Het complex komt op het Spuiplein, naast het stadhuis. Daar staan nu het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal. Die worden gesloopt of opgeknapt.

176 miljoen euro

Twee eerdere plannen voor het project, door tegenstanders een 'cultuurpaleis' genoemd, waren afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. Het is de bedoeling dat de bouw volgend jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar ongeveer 176 miljoen euro voor over.

Architectenbureaus

Twee andere architectenbureaus waren ook in de race. Het ging om het bureau van architecten Felix Claus en Dick van Wageningen en om OMA van Rem Koolhaas. Het Lucent uit 1987 was een van de eerste ontwerpen van Koolhaas.

Centre Céramique

Jo Coenen was van 2000 tot 2004 rijksbouwmeester, daarin bewaakte hij de kwaliteit van de architectuur van rijksgebouwen. Als architect ontwierp hij onder meer de Openbare Bibliotheek in Amsterdam, de Vestedatoren in Eindhoven, het Centre Céramique in Maastricht en TivoliVredenburg in Utrecht.
In september is Coenen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!