Nieuws

'Limburgs sprekende kinderen beter in spelling'

© iStock
Kinderen die Limburgs én Nederlands praten, zijn beter in spelling dan kinderen die alleen met het Nederlands opgroeien. De leesvaardigheid is bij beide groepen hetzelfde.
Dat blijkt uit twee onderzoeken van studente taalwetenschappen Romy Roumans uit Geulle die zij voor het Meertens Instituut en de Radboud Universiteit heeft uitgevoerd.

Vooroordelen

Aanleiding voor de onderzoeken waren veelgehoorde vooroordelen van ouders om hun kinderen niet in het dialect op te voeden. Voorbeelden daarvan zijn stellingen als 'kinderen met een Limburgs accent lijken dom', 'kinderen leren zo niet goed Nederlands praten en schrijven' of 'het is beter voor hun Nederlandse woordenschat als kinderen in het Nederlands worden opgevoed'.
Het advies van Roumans is dan ook om je kinderen vooral in het Limburgs op te voeden, als dat de taal is waar je zelf mee bent opgegroeid en je je het beste kunt uitdrukken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!