Nieuwe kopman GroenLinks: 'Klaar om te besturen'

Kersvers GroenLinks-lijsttrekker Pepijn Baneke (51) vindt dat zijn partij er klaar voor is om mee te besturen in de provincie.
"We hebben heel veel goede mensen en zullen bestuursverantwoordelijkheid niet uit de weg gaan als dat aan de orde is", aldus Baneke.

Bijna unaniem
Baneke werd zaterdag tijdens een ledenvergadering van GroenLinks-Limburg in Roermond bijna unaniem gekozen tot lijsttrekker bij de provinciale statenverkiezingen van maart volgend jaar. Hij zegt 'vereerd en hartstikke blij' te zijn met de steun van een 'supergrote' meerderheid. "Dat geeft heel veel vertrouwen voor het feit dat ze het in mij zien zitten", aldus Baneke.

Des GroenLinks
Hij was eerder van 2014 tot 2018 wethouder in Mook en Middelaar en daarvoor vier jaar gemeenteraadslid. Baneke vindt dat op provinciaal niveau nog heel wat stappen kunnen worden gezet die 'des GroenLinks zijn', met name op het gebied van milieu en energie en op sociaal gebied.

Volgens Baneke moeten provincies en gemeenten de handschoen oppakken op het gebied van klimaatbeleid, nu in zijn ogen op landelijk niveau pas op de plaats wordt gemaakt.
Kathleen stijgt
Op de ledenvergadering in Roermond werden ook de plaatsen twee tot en met tien op de kandidatenlijst voor de statenverkiezingen vastgesteld. In vergelijking met de concept-lijst van de kandidatencommissie vond er in de kop van de lijst één verandering plaats. De leden zetten Kathleen Mertens uit Maastricht op de vierde plaats. Dat is één plekje hoger dan voorgesteld. Daardoor zakte Odin Westen uit Heerlen naar de vijfde plaats. Westen is voorzitter van het COC-Limburg.

Record-opkomst
Tweede op de lijst staat Thea Jetten uit Arcen. Huidig fractievoorzitter Andy Rossel uit Kerkrade volgt op de derde plek. GroenLinks bezet momenteel twee van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. Lijsttrekker Baneke rekent minimaal op een verdubbeling. De partij zit in de landelijke peilingen al een hele tijd fors in de lift. De ledenvergadering van GroenLinks Limburg werd bezocht door zo'n 80 mensen. Dat is een record voor de partij.

De Stemming
Luister naar het interview dat L1 Radio had met Baneke

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!