Rens Raemakers brengt boek over kankerstrijd uit

© D66
Tweede Kamerlid Rens Raemakers brengt binnenkort een boek uit over zijn strijd tegen kanker.
Het boek 'Wel positief blijven – De strijd van Rens Raemakers' van de 27-jarige D66-politicus uit Neer verschijnt op 5 november.

Ingrijpend veranderd
In 2009 kreeg hij de diagnose zaadbalkanker. Hij onderging twee jaar lang operaties, tien chemokuren en stamceltransplantaties die zijn leven redden. "Tijdens mijn ziekteperiode hield ik dagboeken bij met het idee om er ooit een boek over te schrijven", vertelt Raemakers. In het boek staat hoe kanker zijn visie op het leven ingrijpend veranderde.

Geen wedstrijd
Hij hoopt dat het delen van zijn verhaal steun biedt aan mensen die ziek zijn of het moeilijk hebben. "Tijdens mijn ziekte hoorde ik vaak 'Rens, wel positief blijven', ook toen ik doodziek was en de kans op overleving slechts 30 tot 50 procent was. Positief blijven heeft geen invloed op de genezing van kanker. Het is geen strijd die ik kon winnen, want kanker is geen wedstrijd: het is een kwestie van pech of geluk. Je moet de ziekte doorstaan, je kunt het niet overwinnen."

Rens

Raemakers schrijft boek over gevecht tegen kanker

Droom uitgekomen

Bijna tien jaar na de diagnose, zijn de sporen van de ziekte nog steeds zichtbaar. Rens' haar is bijvoorbeeld na de chemo's niet meer teruggekomen. Ook heeft Raemakers moeten accepteren dat hij op sommige vragen nooit antwoord zal krijgen. Maar tijdens zijn ziekteperiode nam hij voor om alles uit het leven te halen. "Mijn droom om Tweede Kamerlid te worden is op jonge leeftijd uitgekomen en ik ben blij dat ik daar vol voor kan gaan."

D66-Kamerlid Pia Dijkstra neemt 5 november tijdens de boekpresentatie in Den Haag het eerste exemplaar in ontvangst. "'Wel positief blijven' is een echte pageturner", zegt ze over het boek. "Rens laat je voelen wat het betekent om patiënt te zijn en hoe bepalend gezondheid is voor een mensenleven." Op 11 november is in gemeenschapshuis De Haammaeker in Neer de boekpresentatie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!