Warme weer Oktoberfeest Sittard: 'Het bier mag niet opraken'

© L1
Het warme weer zorgt voor extra alertheid bij de bierverschaffer van het Oktoberfeest in Sittard, want het gerstenat moet snel aangevuld worden.
Na vijf dagen zijn er al duizenden liters bier gedronken.

Explodeert

"Het is stralend weer en dan zie je dat met name het buitenterrein explodeert. Daar schalen we dan op, zodat we iedereen kunnen voorzien van bier", zo vertelt Werner Collaris, accountmanager bij Brand.

Achter de bar

Voor de in lederhosen en dindrl gehesen bezoeker is het de normaalste zaak van de wereld dat het brouwsel uit de tap komt, maar achter de bar is het een hele organisatie om hen hiervan te voorzien. Zo zijn er op het terrein 82 tapkranen geïnstalleerd, moeten er elke dag ongeveer 12.000 halve liter pullen worden gevuld en is er 1,2 kilometer aan bierleidingen.

Crisissituatie

Verder staan er op het terrein in totaal 25 tanks van 1000 liter. Die worden dagelijks bijgevuld. "We willen te allen tijde voorkomen dat het bier opraakt. Dat zou echt een crisissituatie zijn", aldus Collaris.

Manouvreren

Het bijvullen gebeurt al om 07:00 uur wanneer alle feestneuzen nog op één oor liggen. Zo kan de belangrijkste man van het Oktoberfeest, chauffeur Marcel Ubachs, met een vrachtwagen vol bier op zijn gemak tussen de attracties manoeuvreren. Hij zorgt er al 30 jaar voor dat het bier niet opraakt. "We zijn iedere dag aan het rijden, 's morgens een rit en 's avonds een rit, dus genoeg bier."

Grote geheim

Hoeveel bier er in totaal doorheen gaat bij het Oktoberfeest wil Collaris niet zeggen. "Dat is het groot bewaarde geheim van de brouwer. Maar laten we het erop houden dat we als brouwerij heel erg blij zijn dat we bij dit feest betrokken zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!