Belgische minister wil verbod op motorclubs

© ANP/ Julien Warnand
Jan Jambon, de Belgische Minister van Binnenlandse Zaken, wil motorbendes die criminele feiten plegen verbieden.
Dat zegt hij in een interview met deredactie.be. Nederland en Duitsland treden al hard op tegen de bendes en het probleem lijkt zich daardoor te verschuiven naar België.

Overleg met burgemeesters

Volgende week overlegt Jambon met de burgemeesters uit de grensgebieden. Bij een enorme actie tegen motorclubs heeft de politie in Nederland woensdagochtend op zo'n dertig plekken in Limburg, Brabant, Duitsland en België invallen gedaan. Er werden twintig mensen opgepakt, onder wie veertien leden van Bandidos.

Motorbendes naar België

"In Nederland en Duitsland was er echt een plaag die er bij ons veel minder was. Onze buurlanden hebben actie ondernomen en zoals het wel vaker gaat in de bestrijding van criminaliteit, heb je een verdringingseffect en zoeken de bendes andere wegen op. Blijkbaar zijn er nu de eerste tekenen dat de motorbendes wel eens naar hier zouden kunnen afzakken", legt Jan Jambon uit.

Bendes verbieden in België

De Belgische minister laat onderzoeken of hij motorbendes kan verbieden. "In Nederland en Duitsland heeft men bepaalde bendes verboden op basis van criminele daden. Ik denk dat we ook naar zoiets toe moeten gaan. Het heeft geen zin dat wat in Nederland en Duitsland verboden wordt, we hier straffeloos zijn gang laten gaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!