50Plus-voorzitter: 'Van Rey op kandidatenlijst is ondenkbaar'

© ANP
Landelijk 50Plus-voorzitter Geert Dales zegt dat het ondenkbaar is dat Jos van Rey op de kandidatenlijst van zijn partij in Limburg komt bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar.
Maandag werd bekend dat de oud-VVD-wethouder van Roermond lid is geworden van 50Plus. Van Rey is momenteel raadslid in Roermond voor de LVR en Statenlid voor de Volkspartij Limburg.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

Volgens Dales zijn er twee redenen waarom Van Rey niet op de kandidatenlijst kan, als hij dat al zou willen. "Ten eerste moet je daarvoor minimaal een jaar lid zijn van de partij. En dat is bij Van Rey niet het geval. Ten tweede is zijn verleden een obstakel", aldus Dales. Van Rey werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

Integriteit

Het gerechtshof heeft vastgesteld dat hij giften heeft aangenomen van zijn vriend projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook werd de Roermondenaar veroordeeld voor witwassen en het lekken van vertrouwelijke informatie tijdens de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. "Het past niet in de richtlijnen voor integriteit die wij hebben om Van Rey dan toch op een kandidatenlijst te plaatsen", zo stelt 50Plus-voorzitter Dales.
"Ik heb hem dat een maand geleden tijdens een gesprek ook in alle openheid en eerlijkheid verteld. En Van Rey snapte het helemaal en vond het prima zo", vertelt Dales.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!