1Lunch: Politie waarschuwt voor overstekend wild

© Facebook/Politie Heuvelland
* Limburger heeft als eerste een X in het paspoort* Paardenrel bij zorgboerderij* Gevoel terug in kunstborst
Tumult in binnenstad Maastricht
In het centrum van Maastricht is vanochtend een man opgepakt nadat hij onrust veroorzaakte. De man liep schreeuwend over straat en zwaaide met een schaar. Er werd een Burgernetbericht verstuurd om uit te kijken naar de onruststoker. Niet veel later kon hij worden opgepakt. Lees hier meer.
Waar moet paard Doortje heen?
De 19 jaar oude merrie Doortje moet weg bij de zorgboerderij van Maasveld in Maastricht. Dit omdat het paard de huifkar niet meer kan trekken. Waar het dier uiteindelijk naartoe moet, is onduidelijk. Inmiddels is er een heuse paardenrel ontstaan. Lees hier meer.
© Frank Ackermans
Wilde zwijnen aangereden op A79
Het is 's ochtends later licht en 's avonds vroeger donker. Voor automobilisten is dan de kans groter om wild in de koplampen te vangen. Dat overkwam vrijdag een aantal automobilisten op de A79 tussen Valkenburg en Meerssen. De politie adviseert weggebruikers om in het na- en voorjaar iets verder vooruit te kijken. Lees hier meer.

Eerste paspoort met X voor Limburger

De in Swalmen geboren Leonne Zeegers is de eerste Nederlander met een X als geslachtsaanduiding in het paspoort. Vandaag heeft Zeegers het paspoort opgehaald. De X staat voortaan bij personen van wie het geslacht niet kan worden vastgesteld. Lees hier meer.
© iStock
Gevoel terug in kunstborst
De meeste vrouwen bij wie een borst is gereconstrueerd na amputatie, verliezen het gevoel in die borst. Een microchirurgische ingreep, namelijk het omleiden van een gevoelszenuw uit het eigen buikweefsel naar de gereconstrueerde borst, zorgt ervoor dat het gevoel terugkomt. Dat blijkt uit promotieonderzoek van plastisch chirurg in opleiding Anouk Cornelissen van het Maastricht UMC+. Lees hier meer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!