Provinciebestuurders Limburg stevig doorgelicht

De Limburgse provinciebestuurders op een rij. © MGL/Ermindo Armino
Provinciebestuurders in Limburg zijn voor hun aantreden dit keer steviger doorgelicht dan in voorgaande jaren.
Zes van de twaalf provincies hebben dit jaar een commercieel onderzoeksbureau ingeschakeld, dat voor het eerst ook gedeputeerden screent op integriteit, meldt NRC Handelsblad vrijdag.

Vragenlijst

Het gaat behalve Limburg om de provincies Noord-Holland, Zeeland, Friesland, Gelderland en Noord-Brabant. Op basis van een vragenlijst en een diepte-interview maken de onderzoekers een risicoscan.

Screening

De ingeschakelde bureaus gaan verder dan de wettelijk voorgeschreven check op geloofsbrieven, een verklaring omtrent het gedrag en een lijst nevenfuncties. Voor 795 tot 1.500 euro per kandidaat screenen ze bestuurders op financiële, relationele en arbeidsrechtelijke verleden.

Sociale media

Limburg nam bureau Berenschot in de arm. Dat bekeek ook de Facebook- en Twitter-accounts van de bestuurders en controleerde of de gedeputeerde bekend is bij kredietregistratiebureau BKR. "Iemand die schulden verbergt, kan chantabel zijn", verklaart Myrte Ferwerda van BKR in de avondkrant.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!