Nieuws

Oud-burgemeester wil Parkstadbende snel achter tralies

Luc Winants, voormalig burgemeester van Brunssum. © ANP
De voormalig burgemeester van Brunssum, Luc Winants, hoopt dat de vermeende leden van de Parkstadbende snel achter tralies zitten. Winants was één van de mensen die de bende ten val bracht.
In zijn rol als burgemeester werkte hij samen met justitie aan de ontmanteling van de bende, waarvan het hart zich bevond in Brunssum.Zware delicten

In gesprek met 1Limburg blikt Winants terug op het onderzoek. "We waren ontzettend goed voorbereid. Er ontstond een situatie waarin ik iedere dag nieuwe zaken op mijn bureau kreeg. We begonnen terugkerende zaken te herkennen. Zo ontstond het beeld van een bende letterlijk op het bureau. Er is echt sprake van een georganiseerde bende", is de voormalig burgervader helder. "We hebben het hier over zeer zware delicten."


Snel ingrijpen

Vanwege de leeftijd van de vermeende bendeleden, het zijn veelal twintigers, hoopt Winants dat ze snel gestraft worden. "In mijn optiek gaat het hier gewoon om kinderen. En kinderen vallen vrij snel terug in oud gedrag. Ik vind dus dat ze snel, onder de juiste begeleiding, gestraft moeten worden. Je ziet dat een aantal van hen alweer de fout in is gegaan toen ze werden vrijgelaten."


Veel vertrouwen

Advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen staat anders in de zaak. In het geval van zijn cliënten, zijn kantoor vertegenwoordigt vier verdachten, acht hij niet bewezen dat het om een criminele organisatie gaat. "Ik zie die beschuldiging met vertrouwen tegemoet. Het is familie van elkaar en in elke familie moet er een hoop georganiseerd worden om eten op tafel te krijgen. Dus ja, een organisatie. In het Nederlands heet dat 'familie'. Het bewijst niet dat het hier om criminele activiteiten gaat."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!