Op weg naar de zon en wagenziek: 'Maak je niet te druk'

© iStock
Je gaat op vakantie naar het zonnige zuiden, maar de lange rit naar je bestemming is alles behalve zonnig. Vaak is de oorzaak wagenziekte, een vervelende aandoening waar veel mensen last van hebben.
Sommigen zeggen dat het iets is wat spreekwoordelijk tussen de oren zit, maar volgens KNO-arts Raymond van de Berg van het Maastricht UMC+ is dat ook letterlijk het geval. "Op het moment dat mensen wagenziek worden, hebben ze ruzie in hun hersenen."

'Hee, dit snap ik niet'

Misselijkheid, duizeligheid en een naar gevoel, allemaal symptomen van wagenziekte die door het 'conflict' in je hoofd ontstaan. "Het heeft te maken met je zintuigen. Je ogen zeggen tegen je hersenen dat je niet beweegt, maar je evenwichtsorganen registreren dat je in beweging bent. Je hersenen zeggen 'hé, dit snap ik niet' en dat conflict maakt mensen ziek", vertelt Van de Berg.

Simulators?

Het evenwichtscentrum in het Maastricht UMC+ is een soort 'last resort' voor mensen met evenwichtsstoornissen. Het centrum heeft verschillende simulators waar de functie van de evenwichtsorganen kan worden getest en wagenziekte wordt nagebootst. Zo worden mensen op een bewegende stoel gezet. "Als iemand op de stoel zit en naar rechts draait, meten je evenwichtsorganen dat je naar rechts gaat. Maar je hersenen sturen je ogen aan om naar links te gaan en zo kunnen we meten hoe je evenwichtsorganen functioneren."

'Maak je niet druk'

Gelukkig zijn er volgens de KNO-arts genoeg maatregelen die je kunt treffen voordat je op reis gaat. "Een te goede voorbereiding is niet goed, want dat roept spanning op. Zorg dat je op weg gaat in een goed geventileerde auto, voorin zit, maar het beste is om zelf te rijden. Ook is een auto die 'te gladjes rijdt' geen goed idee. Een auto met stugge vering is het beste. Maar het allerbelangrijkste is om je aandacht te verleggen, geen zware maaltijden te eten en maak je vooral niet te druk."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!