De week in tweets: spoorspionage en SP-Audi's

Veel vervoersperikelen deze week in het nieuws. Met als blikvanger natuurlijk het schandaal rond de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer. Maar ook: hoe maakt een SP'er de overstap van een brommer naar een limousine? Hier is de Week in Tweets.
Bij de NS zijn ze het spoor nu echt bijster. Dochterbedrijf Abellio blijkt de miljardenopdracht voor het Limburgs openbaar vervoer op slinkse wijze te hebben binnengehaald. Trefwoorden: bedrijfsspionage, voorkennis, gesjoemel, gerommel.

De provincie heeft het contract met Abellio inmiddels door de papierversnipperaar gejast.
Een kleine zuivering deze week bij het Waterschap Peel en Maasvallei. Of beter gezegd: een staaltje van zelfreiniging waar ze bij Abellio nog een puntje aan kunnen zuigen. Voorzitter Toine Gresel trad af na vragen van L1 over zijn privé-werkzaamheden voor een communicatiebureau. Dat bureau kreeg ook opdrachten van de Limburgse waterschappen.

Schijn van belangenverstrengeling en zo. Wrang: een paar dagen eerder was Gresel nog geridderd.
Het nieuwe provinciaal bestuur is nu officieel aon de geng. Zeven gedeputeerden van vijf partijen gaan Limburg runnen. Een brede coalitie, zoals dat in het politieke jargon heet. Het leverde alom tevreden gezichten op in het provinciehuis.

In het héle provinciehuis? Nee, één fractie blijft weerstand bieden en zal dat de komende vier jaar blijven doen. Daar laat PVV-leider Michael Heemels geen misverstand over bestaan.
Twee van de nieuwe gedeputeerden zijn van de SP. Politici van die partij verplaatsen zich normaal gesproken met het openbaar vervoer of op de fiets. Of hooguit in een derdehands Opel Corsa.

Maar de socialistiese bestuurders Daan Prevoo en Marleen van Rijnsbergen reizen voortaan per glimmende dienst-Audi, type vijf keer modaal. Dat voelt in het begin wel even ongemakkelijk natuurlijk. Je moet het als SP'er toch maar uitleggen aan je kiezers, die zich doorgaans op een rokende scooter voortbewegen.
Hier volgt een politiebericht.
Flikken Maastricht krijgt er een broertje bij. Flikken Rotterdam komt in 2016 op de buis, en de eerste opnamen beginnen dit jaar al.

Betekent dit het einde van het populaire Flikken Maastricht, waar na al die jaren nog steeds veel mensen geboeid naar kijken? Hoofdrolspeelster Angela Schijf verzekert van niet.
We begonnen deze Week in Tweets met het openbaar vervoer en we eindigen er ook mee. Tweemaal kwam een conducteur in het nieuws, de afgelopen week. Het was weer zover: een man uit Tegelen vond het nodig een conducteur met een mes te bedreigen. De politie kon de agressieve Tegelenaar gelukkig aanhouden.

Een collega-conducteur zorgde voor een vrolijker noot. In de trein van Venlo naar Eindhoven speelde hij een mopje gitaar mee met een groep scholieren. Geknipt voor een NS-reclamecampagne, deze man.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!